Visie
De filosofie bij De Luisterrups is dat met liefde, oprechte aandacht, geduld en de juiste kennis veel zorgen zijn te overwinnen. Bij de Luisterrups gaan we ervan uit dat ieder kind uniek is en zich mag ontwikkelen in zijn/haar eigen tempo.
In de filosofie van De Luisterrups is kleinschaligheid van belang om echte persoonlijke aandacht te kunnen geven. Wanneer we ervan uitgaan dat iedereen uniek is, heeft ook iedereen zijn eigen leerproces. Een persoonlijk plan van aanpak/ maatwerk is dan ook de standaard van waaruit gewerkt wordt. Vanuit de gedachte dat kind en ouder elkaar altijd beïnvloeden, wordt de begeleiding van kinderen altijd gekoppeld aan de begeleiding van ouders.
Het doel bij De Luisterrups is om kinderen, hun ouders en hun leerkrachten de handvaten te geven waarmee ze zichzelf en elkaar beter leren begrijpen.
Mijn begeleiding is geïnspireerd op o.a. de ideeën van:
David Dewulf
Eline Snel
Edel Maex
Peter Vermeulen
Linde Kraijenhoff
Renée Veenstra
Susan Bögels
Peter Dijkshoorn
Colette de Bruin
Freerk Ykema
Jooske Kool
Martine Delfos
Maria Montessori
Rudolf Steiner
De theorie van Nagy
De principes van cognitieve gedragstherapie
Het ontstaan van de naam De Luisterrups en het logo:
Eén van de basisvoorwaarden voor goede communicatie is luisteren. Luisteren naar jezelf, luisteren naar een ander en met oprechte aandacht luisteren zijn vaardigheden die in de begeleiding vanuit De Luisterrups naar voren komen.
De rups staat symbool voor het ontwikkelingsproces/ veranderingsproces dat ik mag begeleiden bij de kinderen en ouders die bij mij klant zijn. Een rups doorgaat een veranderingsproces waarin hij zich ontpopt tot een schitterende vlinder. Het idee is dat de begeleiding/ adviezen vanuit De Luisterrups ervoor zorgen dat de kinderen en ouders die er begeleiding/ advies krijgen zichzelf kunnen ontwikkelen tot schitterende unieke vlinders.
In de periode dat de naam voor de praktijk bedacht werd, kwam Eric Carle te overlijden. Voor mij persoonlijk was dit een symbolische samenkomst van gebeurtenissen. Het werk van Eric Carle behoort tot mijn persoonlijke favorieten. Wie kent Rupsje Nooitgenoeg niet? Het woord ‘rups’ heeft een symbolische verwijzing naar zijn schitterende kinderboeken.
De keuze voor twee rupsen in het logo was snel gemaakt. Hiermee kan het luisteren naar elkaar, het feit dat je elkaar nodig hebt, de yin-yang en de sociale vaardigheden worden gesymboliseerd.
De kleur blauw staat voor de kleur van de zee en de lucht die mij persoonlijk kunnen ontspannen. Blauw staat ook voor vertrouwen, stabiliteit en loyaliteit welke karaktereigenschappen van mij zijn.
Groen wordt gezien als de kleur van de ontwikkeling (neem de natuur die zich voortdurend ontwikkelt) en staat voor balans, harmonie, vernieuwing en levendigheid- dit zijn allemaal kenmerken die passend zijn bij de inhoud van de begeleiding die ik wil geven.